Valokuvaavan blogaajan ja matkailijan kameravalinta ?

fullsizerender_1

Tämän blogikirjoituksen tarkoitus on esitellä yhden kameratyypin sopivuutta blogaavan matkakuvaajan ”työkaluna”. Matkalle mukaan lähtenyt Canon 1G X Mark II kamera esittää hyvää malliyksilöä omassa kategoriassaan. Kaikki tämän blogin kuvat on kuvattu Canonin G1 X MkII kameralla, ellei toisin ole mainittu kuvan alla.

fullsizerender

Yleensä omassa työnkulussani arvostan kameran tuottamaa superhyvää kuvanlaatua, täydellistä kontrollia yhdistetynä äärimmäiseen luotettavuuteen ja RAW-kuvamahdollisuutta. Tämä tarkoittaa raskasta, isokokoista ja kallista  järjestelmäkameraa monin objektiivein ja hitain jälkieditein. Toista ääripäätä edustaa  24/7 aina mukana kulkeva iPhone 6+ puhelimeni. Kännykkää kannan mukana jokatapauksessa aina. Sen muut edut on keveys, kohtuu OK kamera, kuvankäsittelyohjelmistot, isohko näyttö ja nettiyhteydet. Viimeiset kolme ominaisuutta mahdollistaa kuvien nopean jakelun someen.

img_0967_1gx img_0998_takaruutu

 

Näiden ääripäiden välissä on olemassa nykyisin hyviä vaihtoehtoja. Vai onko  peilitön, hyvävalovoimainen zoom-objektiivi, isokokoisella kennolla ja wifi-yhteensopivuudella varustettu ”superzoomkompakti” vastaus ongelmiin? Riittäkö se vaativalle käyttäjälle tai onko se turha kännykän omaavalle somettajalle? Sitä lähdin selvittämään loppukesän Italian matkallani. (Nämä kameran kuvat otettu iPhone 6+)

 

20160903-2025

 

Matkaan mukaan lähtenyt Canon 1G XmkII selviää loistavin arvosanoin matkakuvien perusmiljöiden taltioinnissa päivänvalossa, eli automaattiset valkotasapainot, valotus, tarkennus toimii OK. Jos haluaa vähän extraa niin haarukointi, tarkennuspisteen siirto, valotuksen manuaalinen korjailu, melko helppoa kauraa vähänkin edistyneemmälle insinöörille…

 

fullsizerender_1 fullsizerender_2

Hyviä puolia pienellä harrastepokkarin näköisellä vehkeellä kuvatessa on myös työrauha. Harva museo viitsii ärsyyntyä, ja ihmisvilinässäkin vaikutat harmittomalta verrattuna sarjakuvaavaan järkkäri ”ammattilaiseen”… Silti mm. hyvän valovoiman ja kohtuu laajan zoom-alueen voimin työskentely vähän hämärämmässä ja etäämmältäkin onnistuu melko helposti.

img_0866_ig

Tällä kameralla oli helppo kuvata mm. klassiset, mitä tänään söin, ravintoloiden ruoka-annoskuvat, siirtää ne wifillä kännykkään ja siitä eteenpäin someen. Yllä esimerkki omasta insta-feedistä Firenzen ruokiin liittyen. Käsittelin kuvia mm Snapseed-, PS Express- ja Pic Stitch-ohjelmilla ennen julkaisua.

fullsizerender2

Myös Facebookin statuspäivtykset ”Hei me täällä Venetsian Filmifestivaaleilla” olivat tällä kalustolla helppoja toteuttaa (Canon + iPhone apps), mutta samalla mielestäni muutamia prosentteja katu-uskottavampia ja promaisempia tällä metodilla tehtynä kun suoraan kännykkäselfienä. Canonin ilmainen Camera Connect-ohjelma joka siirtää kuvat langattomasti kamerasta puhelimeen toimi moitteettomasti, tosin vain jpg-kuvien kanssa, joten päädyin luvaamaan kaikki kuvat RAW + jpeg Large-toiminnolla. Raw-kuvia voi käsitellä tarkemmin tulostuskuntoon kotiin palattua, mutta jpegit sai nopeasti ulos someen puhelimen välityksellä.

20160906-2420-edit 20160904-2171

Canonin isokokoisen kennon, valovoimaisen objektiivin, kohtuullisen herkkyyden ansiosta sekä monipuolisten säätöjen avulla kuviin saa taltioitua tyylikkäitä tilannevalokuvia paikoissa ja hetkissä jotka muutoin jäisivät monesti tallenntamatta. Lyhyt syväterävyys luo kolmiuloitteisuutta kuviin, hyvin toimivat automaattitarkennus ja valotus. Kiitos japanilaisille insinööreille näistä kaikista ominaisuuksista. Tällä kameralla saat hyvää somekelpoista kuvaa kevyellä kuvankäsittelyllä.

20160907-2552 20160907-2569

 

img_1006_firenze_ig

 

Some huutaa hoosiannaa ja ruutu-slideshowt näyttää hyvältä… Kamera taipuu monen eritasoisen käyttäjän käsiin. Tällä ominaisuudella on toki kääntöpuolensa. Canon 1G XmkII on täynnä nappuloita ja ruudun valikkoviidakosta on melko mahdoton löytää haluamaansa toimintoa riittävän nopeasti, jos käyttää kameraa vain satunnaisesti.

Listaan alle kolme tilannetta, joissa itse yhä haluan käyttää kuitenkin muuta kalustoa.

20160907-2635

Esimerkki yksi. Äärimmäisissä pimeissä nopeissa herkissä tilanteissa, joissa vaaditaan huippulaatua… Kuvitteelisesti arabisulttaani Venetsiassa San Marcon aukiolla ottaa vastaan tuoreelta vaimoltaan kiihkeän suudelman kuutamon valossa… Täydenkennon Pro-järkkäri valovoimaisella kiinteällä obejektiivillä voittaa kisan tässä selkeästi.

img_0943_ig

Vastaavasti kuvitteellisessa tilanteessa kaksi, hyvässä ravintolassa tilaat loistoviinin ja sitä dekantoidaan sinulle kynttilänvalossa kahden tarjoilijan voimin…upea hetki, mutta tässä tilanteessa ”superzoomdigipokkari” on niin iso ja raskas ettei se sovi kantaa alunperinkään ravintolaan hyvin leikatun puvun povitaskuun pilaamatta leikkausta tai naisella pienen pieneen käsilaukkuun olematta möhkäle. Tässä tilanteessa kännykkä on se valinta, jos haluaa tallentaa tällaisen illan pilaamatta illan tunnelmaa. Kuvan kuva otettu iPhone 6+ puhelimella.

 

img_1009_venetsia_ig

Tilanne kolme, liikkuva kohde &  fineart loppukäyttö. Jos haluan sarjakuvausta nopeasti liikkuvaan kohteeseen tarkan rajauksen kera. Ongelmia ovat mm valintakiekkojen yleisnopeus, laukaisuviive, optisen etsimen puute, kameran käsiteltävyys yms.  Lisäksi jos toivon saavani kuvasta 100x50cm kokoluokkaa olevan Fine Art-täyssävykuvan galleriaan, alkaa n 12,5 MB kenno ja pienehkö objektiivi olla kovilla. Ylläoleva kuva otettu isolla täydenkoon järjesteläkamerella (Nikon 3 Dx 24MB rungolla +35mm/1,4f objektiivillä) varmistamaan Fine Art Print-kriteerit.

20160908-2862

Lisäksi tilanne jossa valitettavasti minun ja Canonin yhteistyö epäonnistui, oli mielestäni klassinen kuvaustilanne matkoilla. Ilta/yö+ maisema+ ihminen etualalla. Kymmenistä automaatti+manuaali valintamahdollisuuksista huolimatta, tämä kuva ei onnistunut tahtoni mukaan.

Halusin säätää kamerasta yökuva-asetuksen päälle, niin että pakkosyötän siihen kameran omaa pikku salamaa -2f säädöllä fillaamaan kevyesti ja samalla saan säädettyä autofocuspistettä pois keskialueelta reunaan sommittelun tueksi….

Noin 15 minutin jälkeen monien epäonnistuneiden yritysten jälkeen kelpuutin kohteen suhteen epätarkan ja hieman liian tehokkaan salaman tuottaman kuvan… Jälkeenpäin selailin manuaalin läpi, mutta tähän asiaan en japanin insinöörien vastausta löytänyt. Eli sinänäsä innovatiivisten automaattitoimintojen paikoin puutteellinen toiminta ja niiden päälle käyttäjän manuaalisäätöjen yhteensovitettavuus jätti toivomisen varaa.

Tämä tilanne on kyllä lähes mahdoton tallentaa tyylikkäästi kännykkäkameralle ja ison kameran vieminen festivaalialueelle oli kielletty ilman erillislupia, joten tämä kuva oli paras kompromissi tällä kertaa.

 

Missä tämä kamera on parhaimmillaan?

20160906-2263

Kaikenlaisissa lomakuvaajan tilanteissa ja bloggarin julkaistaessa someen tai tulostetttaessa kuvia A4-kokoon digipokkarien parhaimmisto tekee hienoa laatua tarjoten samalla kevyttä ja helppokäytöistä seuraa. Yllä, kattomaalaus Uffizi, Firenze.

20160903-2085

Ponte Vecchio, Firenze. Point and shoot, kevyttä ja helppoa tilannekuvausta, hallitulla syväterävyydellä.

20160903-2010

Trattoria La Madia, Firennze, +30 astetta syyskuussa, hyvää punaviiniä parhaassa seurassa, niistä on hyvät muistot tehty. Näiden pikkuhetkien tallentamiseen, helposti mutta laadulla, on tällainen kamera parhaimmillaan.

 

 

Yhteenveto Canon G1 X markII

Minulle WiFillä varustettu ”pokkari” oli hieno lisä matkakuvauksessa, mutta itse en ole valmis luopumaan pro-tason järjestelmäkameroista matkustaessa. Koen saavani extrapainosta ja -koosta, sekä lisähinnasta selkeää vastinetta omassa kuvauksessani. Toisaalta kevyessä päässä kännykkä kulkee muista syistä varustuksessa. Siksi tämän tyypin kamera ei keventäisi kokonaissuutena matkaan lähtevän repun painoa. Tuo vain yhden lisää.

Ihastuin kovasti tämän kategorian kameroiden tarjoamiin nykyisiin ominaisuuksiin ja hinta-laatusuhteeseen. Ehkä tulevaisuudessa testaan toista merkkiä tai yksilöä. Pidin Canonin kameraa oikein monipuolisena luotettavana kumppanina 700 euron hintaluokassa. Jos kaipaat vain yhtä kameraa, suosittelen mielummin tällaisen hankintaa kuin kittizoomilla varustettu kroppikennoinen muovinen perusjärkkäri.

+Toimiva wifiyhteys + ilmaiset kännykkä ohjelmistot somettajan suurapu.

+Tuo kuviin monia lisarvoja verrattaessa kännykällä kuvaamiseen

– Haasteena kestävän rakenteen mukaantuoma iso ja raskas olemus, vaatii kahdenkäden kuvausta.

– Laatu riittää vain määrätylle tasolle kriittisessä arvostelussa. Mm. kennon tuottaman RAW-kuvan rajallinen säätövara.

 

 

img_0844_ig

Mikä on sinun mielestäsi paras kamera matkalla?

Kerro mielipiteesi kommenttikentässä, Kiitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *