Sadonkorjuu, vuoden herutuskuvat taas otettu.

20160723_0038_herutus 20160723_0020_herutus 20160723_0014_herutus

Viime viikonloppu istuttiin ja kyykittiin pensaissa. Puna-, musta- ja valkoherukat on noukittu. Viherherukat ja karviaset saivat vielä viikon aikalisän.

20160723_0075_herutus

Jos tämän kesän peltoviljelyt ovat olleet järjestään lähes katastrofeja, niin onneksi  marjoja riittää. Puutarhan herukkapensaat notkuivat marjoja. Myös lähimetsäaukio on tulvillaan villivadelmaa ja mustikkaakin saa nyt metsästä jos vaan jaksaa kykkiä.

20160723_0063_herutus 20160723_0065_herutus

Omenasato näyttää vaatimattomalta, mutta sentään jotain on tulossa. Luumupuu näyttää vähän lupaavammalta.

20160723_0081_herutus

Peltoviljelyn toistaiseksi tuotteliain on ollut kesäkurpitsa, mokkulaa pukkaa jo ylituotannon puolella. Peruskeltainen Halloween-kurpitsa saattaa myös onnistua. Surullisiin tapauksiin lukeutuvat ainakin herneet, punajuuri, nauris, tilli, lehtikaali, persilja… Niistä ei ole kuvaa tarjolla. Porkkana, sipuli ja lanttu saatetaan saada satokuntoon.

”Kaupunkilainen harrasteviljelijä vastaan ihmeellinen luonto” -kamppailu on jälleen kerran ollut mielenkiintoista seurattavaa. Lehtikaalin lehdet söi jokin toukka tai muu ilkeämielinen pienheimo. Punajuuri iti huonosti ja ne vähät itäneet pinnan lehdet sekä chili-paprikan lehdet joutuivat peuralauman suihin. Nauris kärsi varmaan kuivuudesta ja ehkä paikkakin oli sopimaton jne… joten takaisin iloiseen aiheeseen eli marjoihin.

20160724_0107_herutus

Sadonkorjuun juhlaa v 2016, osa I. Tässä tämän vuoden virallinen herukkojen herutuskuva. Mukana vähän vattua.

20160724_0164_herutus

Marjapiirakka tuoreista marjoista, taivaallisen hyvää. Ja vaikea epäonnistua!

Suurin osa erilaisista marjoista menee sellaisenaan pakkaseen. Punaherukasta tosin tulee lähinnä mehua. Osaan mehuista twistataan sekaan mustaherukkaa ja osaan villi-vadelmaa, jotta saadaan makuun vivahteita.

20160724_0162_herutus

Viimevuoden hyvät kokemukset hillon keitosta ja niiden monipuoliset käyttömahdollisuudet saivat tänä vuonna jatkoa. Kuningatarhillo, vadelma50%-mustikka50% sekä 100% vadelmahillo. Rakastan tätä villi-vadelman makua, joka muuten aivan omaa luokkaansa puutarhavattuihin verrattuna. Tänä vuonna kokeilin lisäksi puhtaasti mustaherukasta tehtyä hilloa.

Teen hillot perusreseptillä: 2 litraa marjoja kohden tulee 500 gammaa hillosokeria. En lisää erikseen vettä, koska huuhtelen/puhdistan marjat huuhtomalla niitä isommassa vesimäärässä hetken. Näin kuivat lehdet, roskat, myös vadelmien mahdolliset madot jne tulevat pintaan, josta ne helppo noukkia pois ennen hillon keittämistä. Vesi siivilöidään pois.

20160724_0120_herutus

Puhtaat marjat ja sokeri kattilaan, nopea kiehautus hyvin sekoittaen ja hidas noin 15-20 minuutin pulputtelukeitto, välillä vähän sekoittaen. Kuoha kaavitaan pois, jos sitä syntyy.

Anna jäähtyä hetki, niin hillo vähän tiivistyy ja tasaantuu.

20160724_0183_herutus 20160724_0187_herutus

Lasipurkit hyvä pestä koneella juuri ennen käyttöä, mutta kuumennan itse ne silti uunissa 125 asteessa noin 20 minuutin ajan ennen käyttöä. Lämmin hillo kuumiin purkkeihin ja lukkokansi silikonitiivisteellä sinetöi ilmatiiveyden. Mitä lämpimämmässä hilloja säilyttää sen tarkempi pitää hygienian kanssa olla. Home pilaa helposti koko purkin sisällön jos epäpuhtauksia jää.

20160724_0188_herutus

Anna jäähtyä, nimeä purkit ja säilytä mieluiten viileässä. Nauti pitkin talvea.

20160724_0211_herutus

Hyvää sadonkorjuuta kaikille blogin lukijoille! Hilloilu on mukavaa ja helppoa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *