Pahaniemi-blogin parhaat: Salone Internazionale del Mobile, Milano 5/2009

Pahaniemi-blogin parhaat sarjan tässä postauksessa muistellaan LED-valaistuksen tuloa maailmaan tietoisuuteen ja Milanon messuille kevääseen 2009.

Milano on aina kiinnostava trendien, värien ja muotoilun edelläkävijä.

Milano2009-1

Sitä se on ennnenkaikkea joka kevät kun maailman suurimmat ja arvostetuimmat design- ja huonekalumessut täyttävät jättimäiset messuhallit ja koko muu kaupunki hukuttautuu Design weekin oheistapahtumiin.

 

Milano2009-37

Milan Fairgrouds, RHO huhtikuun 2009 lopulla yli 350 000 kävijää ja tuhansia näytteilleasettajia. tänä vuonna erikoisteemanaEUROLUCE eli valaisimet ja valaistus.

 

Milano2009-12

Valaisimia messuilla.

Milano2009-20

Valaisimia katukuvassa.

Oikein arvattu. LED!!!! Lähdin katsomaan missä Led maailmassa mennään ja koska se on tulossa. LED ei ole enää tulevaisuutta se ON TOTTA JO NYT! Valokuvaajien maailma kokee seuraavien 2-5 vuoden aikana lähes yhtä suuria muutoksia valon lähteiden ja valaisimien suhteen, kun filmin muuttuessa digiin kamerarungoissa.

Milano2009-7

LED valot valloittavat maailman ennenkaikkea koska ne kuluttavat n 85 % vähemmän energiaa kuin perinteiset hehkulamput.

LED valot tulee koska niiden koko on pieni ja muokattavuus on suuri.
LED valot tulee koska ne eivät juurikaan tuota hukkalämpöä ja siitäjohtuen valaisimen pintalämpö jää alhaiseksi ja sijoittelu helpottuu ja valaisimissa käytettävä materiaalivalikoima laajenee.
LED valot tulee koska niiden käyttöikä on pitkä.
LED tulee koska…. lista on pitkä

 

Milano2009-32

MITÄ LED merkitsee valokuvaajille?

 

Valokuvaajien perusoppi valonlähteistä ja niiden värilämpötiloista menee uusiksi.
Hehkulamput, halogeenit, loisteputket, auringonvalo jne
LED valoilla voidaan simuloida Kelvin asteista 2000 – yli 8000 K eli valo voi olla hehkulampun (n. 2400K), halogeenin (n3200K), päivänvalo (n.5000-5000K), nykyiset monipurkauslamput mm teollisuudessa (ei jatkuvaa spektriä, suuri valoteho, n 7500 K)

 

Milano2009-8

Uusien LED valojen spektri näyttäisi olevan melko laajaa ja tasa/jatkuva spektristä eli tuottaa luotettavat värit kunhan käyttää harmaakorttia. Standardit vielä vähän hakusessa, mutta koodistoa luodaan, jolloin niistä voi päätellä tuottaako valaisin täyttä päivänvalospektiä vai onko valaisin valmistettu mahdollisimman energiatehokkaaksi ja kustannustehokkaaasti. mm Citizen on määritellyt tuotteisiinsa jo hyvät teolliset standardit. Katuvalaistukseen soveltuu eri tekniikan pinnoitteet kun kodin tunnelmaan.

Philips on jo tuonut markkinoille perinteisen hehkulampun E14 kierrekantaisen ja E 27 ns kynttiläkannan korvikesarjat. Perinteisen lasikuvun alla on yllätys yllätys, halogeenilamppu. Tämä lienee välivaihe, mutta tuottaa n 35% energia säästön verratuna hehkulamppuun. Ja ei ole kielletty EU direktiiveissä 2012 jälkeenkään.

Milano2009-25 Milano2009-24

 

Samat mallit ja samoilla lämminsävytunnelmilla saatavana myös niin että lasikuvun sisällä on LED valo pienessä opaali“kuvussa”. Siis myös kynttilälamppu tyylisenä versiona. Ja energiansäästöä n 85%. Valon luonne tuntui yllätävän hyvin “wanhanaikaisilta”. Kuva yllä.

Siis onneksi voimme sanoa hyvästit piakkoin kaamean värisille ongelmalapsille joita viimeaikoina on tarjottu ns energiasäästölamppujen nimellä. Nämä loisteputkivalojen tyyliset ts purkauslamput ovat olleet spektriltään pahasti vinksallaan ja puutteellisia. Eikä niitä voinut edes himmentää.

 

Milano2009-31

LED ulkona.
Tältä näyttää pihavaisimet pian, erinomaisia esim. suomen saaristossa. Taideteosmaisia, kevytrakenteisia, mutta ennenkaikkea sijoitusvapaita. Lampussa on sisäänrakennettu aurinkopaneeli joka kerää virtaa valoisina hetkinä ja LEDit valaisevat pimeään aikaan ja todella tehokkaasti. Ei kiinteä sähköverkkoa lainkaan. 🙂

 

Milano2009-28

LED gallerioissa.
Valokuvien ja taideteosten valaisu kokee uudistuksia myös. Perinteisen uppohalogeenin voidan muuntaa LED valoksi ja siihen voidaan valita joko päivänvaloa tai lämpimämpää sävyä tuottava led.

 

 

Vasta lähitarkastelu paljastaa kyseessä olevan LED pohjainen valaisin.

 

Astetta pidemmälle on menty Sveitsissä. Kuva heidän messuosastoltaan. He ovat keksineet luonnonvalon uudelleen, ainakin omien sanojensa mukaan. Studiosalamia käyttäneet valokuvaajat tietävät heti mitä made in Switzerland laatta pitää sisällään. Mm Proncolor ja Elincrom ovat sveitsiläisiä yrityksiä. Huippulaatua.

Milano2009-14

“Beamer 1.1 “ valaisin on taidemuseoihin ja vaativiin valaistus tehtäviin suunniteltu, myös softapohjaisesti ohjattava valaisin. Sen merkittävin ominaisuus on portaattomasti säädettävä värilämpötila 2600-7000 KELVININ välillä, ja toki portaattomasti säädetään myös teho. Kaiken lisäksi tehoa säädettäessä värilämpötila ei muutu!!!!
Mitä me vielä voimme vaatia lisää?

Näillä valaisimilla voidaan yksilöllisesti säätää haluttu sävy yksittäiseen teokseen tai säätää esim ikkunoista tulevan vuorokausirytmin mukaan valaistuksen tunnelma juuri optimaaliseksi. Voimme poistaa ns sekavalotilanteen. Kuvitekaa galleria/huone jossa aurinkoisena päivänä on eri värisävy kun pilvisenä, tosin ihminen sitä ei huomaa muuten kuin miellyttävänä katselukokemuksena. Tuollaisia pistin muuten tilaukseen jo muutaman, ainakin unelmissani. Suomalaista maahantuojaa ei vielä ole.

Milano2009-13

Liitän LED spesialin päätteeksi vielä pari näytettä mitä kaikkea valaisimet voivat olla.

 

Milano2009-33

Uutiset seinällä.

Milano2009-5

Swarowskin kistallia modernisti.

Milano2009-21Milano2009-22

”RaivolaRysäpöksyt” timanteilla. Knalli metsä…

Milano2009-9

Klassinen NEON sinnittelee.

TRENDIT JA VÄRIT

Milanon messujen yhteydessä ei voi olla vetämättä jonkinlaisia väritrendien karttaa.

Milano2009-10

Kevään väri 2009 sisustuksessa numero II oli selkeästi vaalean vihreä. Kiistaton numero I on violetti.

Milano2009-26Milano2009-27

 

Mustavalkoisuus on Milanossa aina läsnä, valkoinen/vaalea tänä vuonna vielä selkeämmin kuin musta. Ja violetin, vaaleanvihreän seuraan oli yhä tarjolla paikkapaikoin myös turkoosia. Näillä väreillä siis pärjää sisustuksessa seuraavan vuoden.

Milano2009-3

Violetin voi piristää/kääntää jopa pinkiksi, ja yhä menee lujaa.

 

Milano2009-2

Mikä muu on nyt MUST ja IN? No, kaikillahan on jo kotona TAULUTV

Nyt se pitää kehystää, ja näyttävästi ! Jos sinun tauluTV:ssäsi ei vielä ole kehyksiä/kehyskaappia, kipin kapin kauppaan.

Milano2009-4

Toinen melko MUST on että kirjahyllyjen edessä on osittain pintaa peittäviä liukuovia. “Muurame”-henkisille, joille barokkiröyhelöt on liikaa, tämä voi olla vaikka samalla se tauluTV kaappi. Yllä esimerkkikuvan yhdistelmässä oveen laminoitu valokuva, jossa sykkivä led valaistus ilta tunnelmiin…

Mitä muuta jäi Milanon reissulta mieleen.

Milano2009-23

Ainakin , Lounas! WOW! Kokki kokoaa silmiesi edessä valinnan mukaan mahtavan lajitelma antipastoja ja vähän viiniä. Tämä kaikki keskellä messuhallia kristallikruunujen seassa, simppeliä ja nopeaa ja silti aivan toista kun haalea hod dog tai kerrosateria liian monissa messukeskuksien kalseissa käytävässä. Piristi kummasti mieltä ja jalkoja.

Milano2009-16

Ruokaaiheeseen kun päästiin. Jo kolmatta kertaa kävin illalla syömässä hyvää Pizzeria Tradizionelen luomu raaka-aineista koostettua herkullista pizzaa ja rentoa meininkiä.

Milano2009-15

Paikka on Naviglio Granden alussa. Sisällä tunnelma aidon puu-uunin ja erittäin tiiviin istujärjestyksen johdosta on kuuma ja italialaisen “keskustelurikas”, suomalaisittain lähes meluisa. Onneksi täydellä mahalla ei tarvitse pitkälle jaksaa kävellä, valokuvaaja löytää hyvin samalta alueelta myös kuvattavaa…

 

Milano2009-34

Sininen hetki ravintolaan mennessä.

Milano2009-35

 

Milano by Night ruuan jälkeen.

 

Otin matkalle testiin uuden linssin. Canonin 24mm f1,4 L II-sarjalainen. Kuvasin lähes kaikki matkan kuvat sillä linssillä. Kamerana minulla oli täyden kennon Ds mkIII. Linssi piirsi hyvin ja kuvakulma on mielyttävän laaja muttei vääristynyt. Kokoelmani sai siis yhden uuden kiinteäpolttovälisen lisäyksen tämän matkan päätteeksi.

 

milano_valmis1

Tässä Duomon aukio kuvattuna  käsivaralta panoroiden 4 eri pystykuvaa (samalla 24mm linssillä) ja CS4 photarin automaattia käyttäen yhdistelmä ja kevyt rajaus reunoilta. Yhdistemäkuvan kooksi muodostui 7200×4000 pix ilman interpulointia. Eläköön se pieni ero.

Milano2009-17

Tutti bene ! Kiitos ja kumarrus. Seilo, Milano, 2009

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *