Matkat vuonna 2016, elämänsuola.

Vuosikatsaus osa 2, MATKAT.

Asian voi tiivistää vaikka sanonta: Hemma bra, men borta bäst.

 

Maaliskuu: Hong Kong ja Macao

Huhtikuu: Indonesia (Java-Bali-Lombok)

Kesäkuu: kevyt Suomi tournee (Pohjanmaa)

Heinäkuu: Tukholma ja Tallinna

Syyskuu: Firenze-Venetsia

seilo_allas_ubud_fb

img_9167_2016matkat img_0866_2016matkat

 

Matkailu on elämänliekin ylläpitäjä. Vaikka rakastan kohtuullisen spontaania matkailua, on yhteiskunnan velvoitteet ja omat taloudelliset raamit pakottaneet suunnittelemaan matkoja yleensä vuosikalanteriin sopivaksi. Vuosi 2016 oli kuitenkin huikean hyvä matkavuosi.

 

Vuoden 2106 alussa viimeistelimme vuoden päämatkan suunnitelmia. Matkamessujen ja opaskirjojen läpikahlauksen päätteeksi loppusuoralla mukana ollut Philippiinit tippui pois ja Indonesia valikoitui pääkohteeksi.

img_8658_2016matkat img_8661_2016matkat img_9048_2016matkat

Indoneasian infra saarihyppelyineen sai meidät unohtamaan raahattavat matkalaukut eli tulossa oli reppureissu matka. Päätimme matkustaa kevyesti.

Muutamia retkeilyliikkeiden rinkkavalikoimia kävin läpi ja youtube videoita tuli katsottua. Valitsimme Tatonkan 38 litraisen flightcase repun. Tatonkan voi kokonsa puolesta kuljettaa lentokoneessa käsimatkatavana. Painoa pitää toki vahtia, kamerakalustoa ei paljoa mahdu mukaan. Nykyisin osaan jo tulla toimeen pienellä ja lisätavaraa saa aina lisää paikanpäältä. Tatonkasta matkakumppanina tulossa oma bloginsa kunhan ehdin ja kokemusta siitä riittävästi. Lyhyesti voin sanoa olevani oikein tyytyväinen, hyvä ostos ainakin näille matkoille.

Airbus350_Finnair

Lentoreitit Indonesiaan mahdollistivat myös pitkäaikaisen toiveeni tutustua välipysähdyksellä Hong Kongiin. Miten meni neitsytmatkani Finnairin uudella 350 airbusilla ja mitkä oli ensivaikutelmat Hong Kongista ja Makaosta voit lukea tarkemmin aikaisemmasta blogistani. Linkki alla.

Stopover Hong Kongissa.

 

HK-18

Tämä paikka ja näkymä oli yksi niistä kerran elämässä juttuja.

20160320_0058_2016matkat20160320_0220_2016matkat

Tämän kokemuksen minulle tarjosi Shangri-La hotelli Kowloonin saaren puolelta. Sieltä varasin Harbourview Horizon Club huoneen. Olihan aamiaisen egg benedict pöytään tarjottuna melkoisen täydellinen ja maisema huoneesta HongKongin saarelle upea, mutta oli tällä unelmalla kova hintalappu.

img_9044_2016matkat

Cathay Pacific kuljetti meidät Hong Kongista Balin Denpasariin. Sieltä suoraan Garudalla jatkolento Javan Yogyakartaan. Kohti kuuluisia temppeleitä mm. Borobuduria ja  Prambanania

img_9336_2016matkat img_9291_2016matkat

Indonesian parin viikon matka oli mahtava. Javan saaren temppeleitä en ole ehtinyt vielä edes prosessoimaan kuvian kautta.

Balin Ubudissa kiintopisteemme oli Kupu Kupu Barong villas&spa. Ihanan eksoottinen ja luxus. Meidän villa no 34 on hotellin johtajan sanoin resortin paras. Kaikki retket teimme vuokraamalla auton ja kuskin päiväksi kerrallaan, omat kokemukset luottamuksesssa paikallisiin jäivät todella hyviksi. Ruokakurssi yksityiskodissa oli myös mieleenpainuva, ja onhan Balin saari melkoinen turistillinen erikoisuus hyvässä ja huonossa.

img_9396_2016matkat img_9393_2016matkat

Bali. Ubud blogiin tästä.

 

Uusi saari ja kokonaan erilainen tarina on lounais Lombokissa sijaitsevat tuntemattomammat toiset ”Gilin saaret” ja siellä italialais saksalaisen pariskunnan perustama Eco Resort Gili Asahan.

 

GiliAsahan-3021

Lombok. Paratiisisaari Gili Asahan ja vähän muuta.

 

 

Indoneasian matkan ihmeistä vihdoin toivuttua oli Suomessa jo kesä. Lähdin teinityttärieni ja heidän kaverinsa kanssa klassikkoyhdistelmällämme kesäkuiselle telttaretkelle. Jenkkivani ja Suomi-teltta heidän toiveesta. Tällä yhdistelämällä on herätetty pahennusta ja hilpeyttä ympäri suomen jo yli 15 vuotta. Ensimmäinen etappi Porissa tarjosi teineille lähinnä älypuhelimen tuijottelua, juuri julkaistun Pokemon Go -pelin vuoksi.

img_0224_2016matkat

Illaksi ryhmämme laskeutui Pietarsaaren leirintäalueelle. Pienehkö perinteinen caravan-leirintäalue jossa kietolappuja *älätee sitä tai tätä* enemmän kuin laki sallii ja muutenkin tunnelma kuin hautajaisissa. Kaikki kyräilee omissa kopeissaan. Pala häviävää kulttuurisuomea vielä kerran. Minä ja koira nukuimme totuttuun tapaan Vanissa ja nuoriso teltassa. Tulipa koettua.

img_0234_2016matkat

Seuraavana päivänä kohti Pohjanmaan lakeuksia…

img_0267_2016matkat

Koskenkorvan Jari Mäki ja Seinäjoen Duudsonit… Vettä satoi keskimäärin kokoajan kaatamalla ja lämpötila n. +14 astetta. Suomen kesä oli nähty ja koettu valitettavasti jälleen kerran. Melko lyhyen kaavan mukaan mentiin johtuen keleistä.

 

Seuraavan matkakohteen tarjosi eteläinen naapurimaamme. Helteet saapuivat heinäkuun viimeisellä  viikolla ainakin Tallinnaan.

img_0387_2016matkat

Lähdimme ystäväpariskunnan kanssa heidän veneellä Helsingistä muutamaksi päiväksi Tallinnaan. Lähes pläkä keli ajaessa yli Suomenlahden, ja superhelle kun saavuimme Talliinnaan. Veneen saimme aivan vanhan kaupungin kupeeseen, jossa myös majoittaudimme. Siitä oli helppo tehdä retkiä eri kohteisiin.

 

img_0419_2016matkat img_0411_2016matkat

ViruHotellin 23. kerroksen KGB-museosta avautuu mahtavat näkymät yli Tallinnan vanhan kaupungin ja sataman. Jo se riittää syyksi varata visiitti KGB-museoon. Taidemuseo Kumu Kadriorgin-puiston laidalla on yksi Tallinnan vierailun vakio kohde. Matka sinne keskustasta raitiovaunulla läpi kaupungin, kävely upean puiston halki on itsessään kokemus.  Perillä moderni rakennus kätkee museon jonka ruuhkattomat mutta laadukkaat näyttelyt tarjoavat katsojalleen aina elämyksiä. Tallinnan ravintolat ovat myös kokemisen arvoisia.

img_0401_2016matkat

Restoran Ö:n tasting menu viinipaketin ja spontaanin keittiöesittelyn kera oli varmasti tämän vuoden paras ravintolakokonaisuus. Hyvä ja visuaalinen kokonaisuus.

 

Veneilyn, kulttuurin ja ruokamatkailun alkuun kun päästiin, on hyvä jatkaa seuraavaan kohteeseen eli loppukesäiseen Tukholmaan.

img_0651_2016matkat

Suomen lipun alla purjehtiva Viking Gracen mukana Turusta Tukholmaan. Tukholma on turkulaiselle kuin toinen kotikaupunki. Sitä on imetty jo äidinmaidosta alkaen lukuisten risteilyjen muodossa. Matka länteen on ollut aina lyhyt ja henkisesti helppo. Silti Tukholma osaa yhä yllättää kokeneemmankin matkaajan.

img_0523_2016matkat

Oma henkilökohtainen ikuinen pyhiinvaelluskohde on Fotografiska. Nick Brantin isokokoiset isolla kalustolla kuvatut teokset olivat mykistäviä. Plussana Fotografiskassa oli näyttely Greta Garbon elämästä. Mustavalkoisia kuvia ja leffoja.

img_0527_2016matkat img_0555_2016matkat

 

Illalla kulttuuria sulateltiin Gamla stanissa sijaitsevassa Enoteca Corvinassa. Il Paradiso di Frassinanan köynnöksille soitetaan Motzartia ympäri vuorokauden. näin syntyy tämä Brunello. Lisäksi tarjolla oli kokin valitsemaa Italian herkkua ns. lihalaatan muodossa.

Hotelliksi Tukholmassa valikoitui Hilton Slussen. Minulle oli juuri sopivasti kerääntynyt HHonors pisteitä yhteen ilmaiseen yöhön. Laivalta hotellille kävellessä hieman pelotti. Slussen näytti sotatantereelta. Koko suuri betoninen ”liikennekierukka” oli ison remontin kourissa.

img_0485_2016matkat img_0494_2016matkat img_0490_2016matkat

Pienen etsimisen jälkeen löysimme kävelytien läpi purkutyömään ja sen takana pilkoitti skandinaavisen tyylikäs amerikkalaisvivahteinen hotelli. Marmorikylppärit ja Hilton logolla varustetut vohvelipannut aamiaispöydästä.

Mitä muuta merkittävää löytyi matkalta. No ainakin Paradiset konsepti.

img_0611_2016matkat img_0615_2016matkat

img_0617_2016matkat

Laadukas, runsasvalikoimainen, siisti, luomu, pientuottaja,  …., lähiruokakauppa Södermalmilla. Suosittelen käymään täällä seuraavalla Tukhoman visiitillä. Tällaista Turkuun odotellessa.

img_0661

Södermalmilta löytyi myös vuoden eksoottisin ruokapaikka Barobao. Se tarjoaa korealaisia höyrytettyjä bao-pullia kaikenlaisin täyttein. Ei aivan uponnut minun makuhermoihin. Erikoismaininnan saa lisäksi paikan wc, sieltä ei paperi lopu ihan yllättäen kesken…

img_0630_2016matkat

Tukhomasta löytyi siis jälleen kerran vaikka mitä. Ruokakulttuurin viimeinen vinkki olkoon ThaiBoat. Nimensä mukaan thaimaalainen laivavintola omalla hiekkarantaterassilla, hyvä thai lounas veden äärellä.

img_0512_2016matkatimg_0511_2016matkat

 

Tukholman hehkutus on ehkä paras päättää kohtaamiseeni Kusaman kanssa. Moderna museet tarjosi tämän värien ja muotojen ilotulituksen.

img_0598

 

Vuoden viimeinen matkani oli sekin vahvasti taidepainoitteinen. Lähdimme Firenzeen tutustumaan renesanssiajan taiteeseen ja klassisen naiskuvan tulkintoihin.

Kuvia ja tarinaa löytyy matkakuvaajan kameravalinta näkökulmasta täältä.

Firenze-Venetsia syyskuu 2016

img_0939_2016matkat

 

Lisäksi onnistuimme yhdistämään tähän matkaan Venetsian ja siellä Lidon saarella meneillä olleen Venetsian-filmifestivaalin.

img_0985_ig

Tunnelmia Andrei Konchalovskyn Paradise elokuvan ensi-illasta. Läsnä oli ohjaajan lisäksi kaikki elokuvan pääosan esittäjät. Elokuva voitti Venetsiassa hopeisen leijonan ja on nyt ehdolla oscareissa parhaasta ulkolaisesta elokuvasta.

Italiasta on muodostumassa suosikkimaani Euroopassa. Paljon hienoa vanhaa taidetta, monimuotoisia kaupunkeja, upean simppeli mutta maukas ruokakulttuuri. Ja jotenkin kieltä taitamattomanakin asiat sujuvat omalla italialaisella logiikalla aina lopulta.

img_1009_venetsia_ig

Tähän kuvaan on hyvä päättää vuoden 2016 matkakooste. Voin vain todeta suurella kiitollisuudella vuoden olleen elämyksiä täynnä. Olkoon seuraavat yhtä innoittavia!

Seuraamalla minua Instagramissa @seiloscafe näet matkatunnelmat ja saat vinkit aina tuoreeltaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *