Matka kohti erilaista ihmiskuvaa -Petzval linssi

 

Projektini mustavalkoiseen maailmaan ja ihmiskuvauksen ihmeisiin sai mielenkiintoisen käänteen. JAS-kamerakaupan hyllystä tarttui mukaan eräänlainen retrolelujen isä. Se on uusimpiinkin Nikon ja Canon järjestelmäkameroihin sopiva Lomographyn Petzval 85 mm Art linssi.

Se on 1840-luvulla kehityn messinkisen objektiivin uustuotantomalli venäläisillä Zenit linsseillä ja täysin pyöreillä irrallisilla himmenninrenkailla. Linssin tuottaman saman aikaan terävän ja reuna pehmeän udunomaisen tunnelman kuvailu sanoin on vaikeaa. Sillä syntyvät digimuotokuvat ovat kuitenkin upeita. Tämä pitää itse kokea ja nähdä.

 

petzval-2

 

petzval-4 petzval-3

Myyntipakkaukseen kuuluu objektiivi, suojatulpat, himmenninrenkaat, suojapussi ja tyylikäs esitevihko mallikuvineen. Alla englanninkielinen kuvaus ja tekniset tiedot objektiivista.

The Lomography New Petzval 85 Art Lens is a stunning reinvention of the legendary Petzval Lens, which was first conceived of in Vienna, Austria, in 1840.

It is compatible with all Canon EF and Nikon F mount analogue and digital cameras and offers both photographers and filmmakers the chance to shoot truly unique photographs and videos.

Characteristic photos shot with the New Petzval 85 Lens are recognizable for their sharpness and crispness in the center, strong color saturation, wonderful swirly bokeh effect, artful vignettes and narrow depth of field. Because of the characteristic swirly bokeh effect that it produces, the New Petzval 85 Lens is perfect for portraits where you want your subject to be the center of attention. The New Petzval 85 Lens features premium glass optics and is manufactured in Russia by Zenit, a company with a long and distinguished history in lens design.

Thanks to the support of over 3000 Kickstarter backers, in 2013 we have been able to reinvent the Petzval Lens for the 21st Century. In only 30 days, the New Petzval 85 Lens became one of the most successful Kickstarter design projects ever and it’s with huge pride and happiness that we are able to share this groundbreaking resurrection of one of the finest portrait lenses in history with you!

petzval-20

Ensimmäisen päivän testit tehtiin oman tiimin voimin, assistenttini Sara toimi kuvaajana minun ollessa vaihteeksi myös kameran edessä. Kuvaukset tehtiin Nikon D3s ja D3x kameroilla kuvaten suoraan Lightroomiin.  Asetukset oli tehty niin että ruudulle piirtyi suoraan mustavalkoinen kuva. Kaikki kuvat ovat suoratallenteita LRstä eli photosopissa ei ole käyty laisinkaan. Valaisu tehtiin Elincrom studiosalamilla.

petzval-24

Aukkona meillä oli  f 4 vastaava läpyskä sisässä, hämärässä studiossa tarkennuksen säätäminen käsin ei ehkä ollut kaikkein helpommasta päästä kun syväterävyys on vain muutamia senttejä.  Vaikealta se alkuun tuntui, vaikka itsekin olen kuvannut aikoinaan vanhalla veivattavalla 500-sarjan hasseleilla kymmeniätuhansia ruutuja käsin tarkentaen ja manuaalisesti filmiä kelaten kun muusta ei ollut tietoa. Kuvan valoisuuden ja kontrastin hallinta alkoi sujua kun vain muistaa varoa polttamasta yläsävyjä puhki. Siinä linssin ja digikennon yhteispeli tuotti myös alkuun pieniä OHO elämyksiä. Logiikka oli eri kuin ylikireillä nykydigilinsseillä on tottunut.

petzval-11

Ensimmäinen oikea kuvaussessio tehtiin luottomallini Sannan ja hänen tyttärensä kanssa. Teemana oli äidin ja lapsen yhteiskuva. Itse pidän suuresti linssin tuomasta lisäarvosta kuvan tunnelmaan. Tämäkin kuva on suoraan Ligtroomista ilman Photosoppia. Vinjetointia on vähän lisätty, kevyt rajaus ja sävyjen pientä säätöä, siinä kaikki.

petzval-15

Kasvokuva otettu f 4 aukolla, lähirajauksista alla näkee miten terävää jälkeä linssi kykeneee piirtämään. Ja samalla antamaan reunoihin leviävää samettisen pehmeää tunnetta.

 petzval-33petzval-18

Johtuen kuvaprojektini alkuperäisestä luonteesta ja painoituksesta mustavalkokuvaan jäi linssin värinpiirto ja sen fiilikset näin alkuun hyvin vähäiselle. allla kuitenkin yksi kuva samaisesta sessiosta tallennettuna väreissä.

petzval-22

petzval-35 petzval-32

Kuvasin kokeeksi väritarketin f 16 aukolla, vasemmalla Nikonin 28-70mm/2.8 peruszoomilla, oikealla Petzval 85 linssillä.

Kuvissa vakio-olosuhteet samalla rungolla, samalla valolla, niin että harmaatasapaino otettiin pipetillä toiseksi vaaleimmasta harmaasta. Nopea silmämääräinen arvio oli ettei ongelmia tuottavia eroavaisuuksia kuvan keskiosan väripiirrossa.

petzval_lens_quarter2_1_1

Linssiä saa myös messingin värisenä, sitä maahantuo ja myy suomessa JAS-kamerakauppa.

JAS-Kamerakauppa wep store

petzval-30

Petzvaliin on saatavana myös erikoishimmennin paketteja, joilla aikaansaadaan taustan valokuvioiden muotoutuminen kyseisen himmentimen mukaisesti. Näistä joskus tulevassa blogissa, kunhan ehdin ulkoiluttamaan miljööseen uutta ihastustani.

Jos pidit jutusta, jaa se somessa. Uusi blogini vastaanottaa mielellään lisää aktiivisia lukijoita.

Yhteistyössä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *