Järjettömän nopea, pieni, kevyt muisti

studio-10

Vanhan polven studiokuvaajan isoin luottoni löytyy  studiooni, joka sisältää 500 neliömetriä tilaa, 30 kpl 1000-3000 ws kattokiskollisen salamavalo systeemiin ja kaikkiin superraskaat jalustat, lisättynä 6,5 litran moottorin Chevy vanin 2000kg kantavuuden riittävyyteen miljöökeikoissa kalustolle.

Joten miten suhtautua koko elämäntyön mahduttavaan 50 grammaa painavaan tulitikkurasiaa pienempäään muistilaatikkoon.

T3-1

Samsung lanseerasi uudistuneen T3 nimeä kantavan super nopean ulkoisen SSD-muistin jo alkuvuodesta, mutta maanjäristykset ja ties mitkä vaikeudet viivyttivät tuotteen saaapumista maailmalle ja etenkin tänne peräpohjolaan.

Löysin kyseisen tuotteen tosiaan keväällä ja tiesin sen olevan juurikin vastaus monien valokuvaajien huutoihin ja tuote joka on MUST HAVE ja mitä ilman ei voi elää. Kevään odotus oli turhaa ja kesän aikana olin jo unohtanut koko tuotteen. Nyt 2 päivää taaksepäin sain soiton JAS-kamerakaupasta että ensimmäinen erä T3 on saapunut.

T3-3

 

USB 3.1 standardia tukeva laite muistuttaa ensisilmäyksellä ja koonsa puolesta lähinnä normi kortinlukijaa. Pakkauksesa tulee laitteen lisäksi lyhyt yhdysjohto ja koko setin painavin osa, printattu ”vastuuvapaus-kirjanen/pikaopas” n.30x kielellä. Suurimmillaan 2 Teran kapasiteetti ja huippunopea datan kirjoitus- ja lukunopeus tekee T3 kuitenkin jonkinmoisen nykyajan ihmeen. ”Monta kertaa parempi ja nopeampi kuin entiset” asia joka kuullostaa uutuuden kohdalla mainoskliseeltä, mutta lyhyet käytännön oikean elämän testit pistivät kaikille paikalla olleille leveät hymyt huulille.

screen

n 16 Gb kokoinen kansio sisältäen valokuvaajalle tyypillisiä n 25Mb kokoisia raw kuvia siirtyi uudehkolla mutta peruskokoonpanon omaavalla MacBook Airilla Samsungin T3sta koneen sisäiseen SSD käyttikseen 1min 10 sek. Ja koneen sisäiseltä sama paketti ulkoiseen T3een 53 sek.

Eli macin oman sisäisen ssd käyttiksen kirjoitusnopeus oli suurin hidaste, jos jokin…. Samsung T3 myös kirjoittaa todella vikkelään.

Mutta suuntaan tai toiseen jäätävä nopeus verratuna yhä markkinoilla oleviin perustallennukseen myytäviin pyöriviin kovalevyihin.

lexar

Sain konsultaation yhteydessä testata kuvien importointia muistikortilta perusläppärissä pyörivän Lightroomin kautta tallennettuna suoraan Samsungin T3 levylle. Voin kertoa ettei sellaista kuviden viuhinaa ole ennen nähnyt. Lexarin nopea kortti + nopea kortinlukija siirsi kuvat Ligtroomiin tietoisuuten ja  suoraan sitäkäutta Samsungin T3 imi kuvadatat muistiin nopeammin kuin me ehdittiin sanoa kissa. Kuvauskeikan satakunta 25Mb raw kuvaa siirtyi  10 sekunnissa. Jos 128GB täysi kortti kuvia (reilut 5000 kuvaa) siirretään tällä systeemillä, aikaa kuluisi silti vain 7 minuuttia. Tähän saakka olen omilla laitteilla tottunut 30GB korteilla puolen tunnin suoritteisiin, ja pitänyt sitäkin nopeana.

T3-2

Vanhana ja rauhallisena miehenä minulla ei toisaalta ole kiire, vaikka toki kärsimätön joskun olenkin, joten vanhan rakkaan 17 tuuman Macin usb 2 standardin kautta kuvat ehtii hyvin valua itselläni. Mutta se mikä on silti ukomatonta on T3-laitteen koko ja paino. Ohuempi kuin AA-sauvaparisto ja painoltaan 10% yhden kunnon perusobjektiivin painosta. Tilaa ja keveyttä osaa matkoilla arvostaa. Koska liikkuvia osia ei ole, laite kestää tärinää kesken käytön ja reippaanpaa menoa repussa mukana kulkiessa. Minkäänlaista erillistä virtalähdettä ei tarvita, virta saadaan usb:n kautta tietokoneesta. Laite on myös ohjelmallisesti salasanasuojattavissa eli levyn liedostoihin pääsee käsiksi vasta annettuaan salasanan.

Portable SSD T3 -laitteen ulkoinen olemus on tyylikäs, ja käytännöllinen. Mattametallinen yleisilme pyöreine kulmineen yhdistyy alaosan hyvän tartuntapinnan takaavaan kumiosuuteen.

Samsung portable SSD T3 painaa n. 50 grammaa. Mitat ovat 74 x 58 x 10,5 mm.

Teoreettinen luku ja kirjoitusnopeus 450MB/sek

Tukee USB USB 3.1(Gen.1, 5Gbps), 3.0, 2.0  formaatteja

Saatavat koot 250Mb , 500 Mb, 1T ja 2T

 

Tässä tuote kaikille valokuvaajille ykköspaikalle joulupukin listaan, koskee myös monia monia muita kuin valokuvaajia. Teet tällä itsellesi vaikka varmuuskopion koko tietokoneesta tai siirrät kaikki tiedostot mukanasi minne ikinä matkustat ilman että koneen oma kovalevy huutaa hoosiannaa.

 

 

Tässä blogissa olen esitellyt tuotteen joka on mielestäni iso askel parempaan monessa miellessä. Mitkä on tämän tuotteet huonot puolet. Käyttökokemuksia on niin vähän etten oikeasti tiedä. Näitä voisi olla esim:

 

  • Kukaan ei oikeasti vielä tiedä mitenkä vuosikymmeniä kestäviä nämä tuotteet ovat. 3 v perustakuu kattaa lähinnä uuden tyhjän tuotteen toimimattoman tilalle. Miten sisältö, entä 10 v. tai 20 v. päästä?
  • Käytännössä pieni koko ja keveys aiheuttavat myös pelon helposta häviämisestä. Isoa painavaa järkälettä ei helposti hukkaa, mutta T3 kaltaisen pienen rasian pystyy hukkaamaan omaan kotiinsa puhumattakaan matkoilla ties mihin.
  • Hinta, aina joku nillittää että tuote maksaa liikaa. Vähän alle 500 eur ja 1 Tera huippunopeaa mukanakulkevaa kapasiteettia, onko se liikaa, päätä itse.
  • Saatavuus, toistaiseksi kysyntä on ylittänyt saatavuuden moninkertaisesti.

 

 

Jas-Kamerakaupasta Samsung Portable-SSD T3 1 Teran levyjä Seilo´s Cafeen lukioille erikoishintaan! Kysy lisää liikkeestä.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *