Epäterävyys fokuksessa, Petzval 58mm ”bokeh control” -linssi tosielämän testissä.

Petzval julkaisi uuden objektiivin. Klassinen 85mm muotokuvaobjektiivi sai rinnalleen 58mm kumppanin. Tämän objektiivin lisäspesialiteettina on ”bokeh control” -rengas. Sillä voidaan säätää taustaa ja reunaa enemmän tai vähemmän artistiseen suuntaan tunnelman mukaan.

petzval58_-1

 

Sain ilokseni objektiivin maahantuojalta toiveen koekuvata uutuus heti ensimmäisenä. Objektiivi on Lomography/Petzval-perheen toinen jäsen. Tämän blogikirjoituksen kuvat ovat kaikki rajaamatomia ja vain Lightroomissa kohtuullisen kevyesti editoituja. Photoshoppia, filttereitä, eikä ylimääräisiä plugareita ole käytetty. Niille lukijoille, joille Petzval ei ole ennestään tuttu, suosittelen lukemaan myös aiemmin kirjoittamani blogikirjoituksen:

Matka kohti erilaista ihmiskuvaa -Petzval 85mm

 

petzval58_-2

 

Ensimmäiset koekuvat tein aamupäivällä kuvaten toista kameraani Tampereelle toimistoon rakennetussa muotokuvastudion kulisseissa odotellessani hitaita hämäläisiä saapumaan kuvauksiin. Parhaimmillaan/efektiivisimmillään objektiivi on mallikuvien perusteella kohteen sijaitessa kohtuu lähellä, n 1-2m kamerasta, ja vastaavasti taustan ollessa reilusti kauempana. Näin objektiivi tuottaa kauniisti piirtyvän tarkan kohteen keskelle/etualalle ja uniikin pehmeän aistikkaan taustan sille täysin pyöreine kiitopisteineen. Tästä oli hyvä siirtyä seuraaviin tosielämän haasteisiin.

petzval58_-14

Dokumentaarinen kuvaus sisätiloissa Petzvalin tapaan. Samana iltana Turun Forum Marinum museo avasi uuden näyttelynsä. Avajaiset ja vanhat merihenkiset koneet antoivat loisto puitteet ulkoiluttaa Petzval 58mm/f1.9 +NikonD3s yhdistelmää. Yllä Jazz-henkinen trio soittaa taustatunnelmaa.

petzval58_-5 petzval58_-6

Ihmiskuvaus. Otsikkoa mukaillen fokus epäterävyydessä. Luonnonvalossa täydellä 1.9 aukolla kuvatussa ruudussa ihmisen ja taustan dialogi voimakas. Toimii niin mustavalkoisena että väreissä, sanoisin.

 

petzval58_-13 petzval58_-12

 

petzval58_-8

petzval58_-9

 

petzval58_-10

Valovoimainen Peztval oli kuin kotonaan museossa insinöörien vanhojen taidonnäytteiden parissa. Kuvat, kyltit, koneet ja kokonaisuus sai hienosti lisää hehkua. Suosittelen lämpimästi Forum Marinumin uutta näyttelyä kesän käyntikohteena.

petzval58_-50

Älkää unohtoko järjettömän upeaa perämoottorihuonetta. Se on varmasti yksi upeimmista huoneista Suomessa, jos olet vähänkin vintagea tai moottoreita rakastava ihminen. Vikstömit ja Evinrudet sulassa sovussa uusitulla äänimaisemalla. Uuuuuh!

Kolmas testi. Miten sujuu tällä objektiivilla peruskuvaus, kirkas keskipäivä, ja lyhyt kaupunkikävely…

petzval58_-20

 

petzval58_-21

petzval58_-22

Bokeh-kontrollirengasta säätämällä minimiin ja pienempää himmenninlevyä käyttämällä, esim. jo aukko F5.6, objektiivilla saa ihan ok peruskuvaa, mutta kuka sellaista haluaisi kuvata tällä objektiivilla. Minä ainakaan en…

petzval58_-24

Bokehrengas 7 eli täysillä.

petzval58_-23

Bokeh-rengas 1 eli pienin mahdollinen.

petzval58_-26

Tämä objektiivi lähes kerjää käyttäjää käyttämään luovuuttaan ja aggressiivista otetta koko 150 vuoden takaisella tyylillään. Peztval-objektiivi ei ole helpoin tapa lähestyä kohdetta, mutta antaa käyttäjälle paljon vastinetta oikein haastettuna.

petzval58_-28

Objektiivin parasta herkkua on ehdottomasti kaunis epäterävyys ja täysin pyöreät ”himmenninlevyt” jotka tuottavat aina upeat pyöreät taustan kiiltopisteet.

petzval58_-27

Fiilistä voi lisätä vielä bokeh-renkasta kiertämällä. Näin saadaan yhä taianomaisempi hyvin pehmeä ja pyörteinen reuna-alueen toisto.

petzval58_-30

petzval58_-32

Yllä pari esimerkkejä mihin objektiivi taipuu äärimmilleen rääkättynä ilman digitaalista filtteröintiä. Alla vielä erilaiset luontokuvausolosuhteet ja kertaus objektiivin ”Bokeh/Blur control”-säätimen tehosta ja vaikutuksesta lountokuvauksessa.

petzval58_-17

Bokeh control täysillä (no 7) keväisessä Ruissalon lehtometsässä.

petzval58_-18

Sama maisema minimi efektillä (no 1).

petzval58_-19

Vaikka kirjoituksen päähuomio on kaunis pehmeä tausta, niin esimerkki myös kuvasta jossa mukana etualan kohde.

Viimeienä testinä tein ulkoiluttaessani koiraani ns. Point and Shoot testin.

petzval58_-34petzval58_-33

petzval58_-31

Objektiivi toimii, mutta käsitarkenteisena lyhyellä syväterävyysalueella koiran kiskoessa keväisen kliimaksin viemänä kuvaaminen saa vielä uuden haastekertoimen. Joten luontokuvaajat unohtakaa lintujen ylilennot tällä objektiivilla.

petzval58_-4

Peztvalin objektiivien ja taitavan kuvaajan yhteistyössä saadaan kohtuullisen helposti paljon uudenlaista ilmaisua, kunhan kode on suhteellisen liikkumaton ja kiinnostavaa valoa riittävästi tarkennukseen.

 

 

Seilo´s Cafe -blogin lukijoille Peztval linssit erikoishintaan juhannukseen saakka.

Saatavilla Nikon ja Canon sovitteilla.

JAS-kamerakauppa

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *