Elämä on täynnä valintoja

Valokuvaus on kuin elämä, täynnä valintoja. Valinnat ovat taas kompromisseja. Tiukkapipoisena jo vanhanpolven ammattivalokuvaajana vihaan kompromisseja, etenkin kun kyseessä on kalusto jolla työskentelet.

Minulta usein kysytään millaisella kalustolla kuvaat ja miten käsittelen kuvia yms. Alla vähän infoa miten oma prosessi sujuu nyt. Ja pohdintaa miten se myös voisi kulkea.

Kuinka kevyellä, kuinka halvalla, kuinka yksinkertaisella kalustolla saan työnkulkuni toimimaan, niin että nykyiset ostavat asiakkaat ovat tyytyväisiä ja työ olisi taloudellisesti kannattavaa. Entä millaisilla laitteilla teen taideprojektejani, jotta voin nukkua yöni levollisena.

IMG_1621_nikon_3runkoa

Ylläolevassa kuvassa Nikonin 3 eri versiota. Nikon D5 +24-70/2,8vr Zoom paketista saa maksaa sellaiset 10.000 euroa, kun vastaavasti käytetty Nikon D5000+kittizoom irtoaa satasella. Mukana myös Nikonin peilitön 1 J5 + 10-100mm zoomilla, jonka saanee kaupasta uutena n 600 eurn hintaan.

Hinnan lisäksi paino ja koko vaihtelevat melkoisesti. Kaikilla kameroilla voi kuvata raw-kuvia manuaalisesti toki myös täysin automatiikoin heti käyttövalmiita jpg-kuvia. Väitän pystyväni kuvaamaan kaikilla näillä kameroilla nykystandardin kesitasoa parempia kuvia!

Löyhämoraalinen-minä ottaa halvimman, koske se riittää yleensä ja  kuvista saisi ehkä jopa katetta eli rahat pois.

Bloggari-minä ottaa pienimmän, onhan se aika söpö ja pienikooinen, ja trendikäs peilittömänä ja sisältää WiFin. Kuvat voi ladata heti puhelimen kautta nettiin.

IMG_1592_porilainen_makingoff

Mainosvalokuvaaja-minä ottaa isoimman, koska se että se on kallis = todennäköisesti paras. Vaikka se on iso, raskas ja sen ominaisuuksista on yleensä käytössä ehkä 10%. Nykybudjetein tosin tällä kameralla on lähes mahdotonta valokuvaajana päästä positiiviseen liiketalouslaskelmaan.

IMG_1449_iPhone

Yllä oleva kuva EI ole kuvattu millään Nikon kameralla vaan on kuvattu puhelimellani, Iphone6+

Joten tarvitaanko mitään kameraa, jos omistaa puhelimen?

Otat varmaan hyviä kuvia, kun sinulla noin kallis kamera… JEP!

Valintoja, valintoja.

Kamera on vain yksi osa prosessia. Tietokone, tai oikeammin kuvankäsittelypiste on toinen tarpeellinen asia digitaaliseksi muuttuneessa valokuvaajan toimenkuvassa. Täynnä valintoja sekin.

Nykyään kuvia tulee käsiteltyä studion lisäksi myös kotona. Ja jotta maailma ei olisi liian yksinkertainen, minullkin on tällä hetkellä kaksi kotia, toinen Turussa toinen Helsingissä.

Joten….

20170302_0118_kotitoimisto

Työskentelypisteeni Turun kodissa. Peruskokoonpano ”vanha” Mac book Pro 17-tuumaa päivitetyillä sisuksilla, lisänäyttönä hard-prooffattava Eizon ColorEdge CG241 ja Raidattu Lacie BIG 16-terainen ulkoinen kovalevy. Toinen kone on Mac Book Pro 13-tuumainen vanhalla käyttiksellä, vanhalla Photoshopilla ja vanhoilla Plugareilla yms täytettynä + samainen Eizon Color Edge. Wacom Intuos Piirtopöytä, Philips HUE valaistus (iPhone ohjauksella, himmennykset, värilämpötilat etc). Roudarin teippiä, kirjanpitotarvikkeita, paperia, laskuja yms

20170228_0069_kotitoimisto

Työskentelypisteeni studiolla. Peruskokoonpano (aina mukana kulkeva) Mac book Pro 17-tuumaa, Eizon ColorEdge CG241 ja kuvassa näkymätön Macin serveri isoin valokuitu Raid-pakoin. Wacom Intuos Piirtopöytä, koko studiossa graafiset true color loisteputket, kaikki ikkunat pimennetty. Näppis, hiiri, roudarin teippiä, väläytin, saksia, piuhaa, linssitulppia yms

20170221_0014_kotitoimisto

Pelkistetymmillään työpisteeni on Helsingissä, siellä läppäriin kytkeytyy jälleen yllätys yllätys Eizon ColorEdge CG241 ja Wacom piirtopöytä. iPhone 6+ toimii modeemina ja ulkoinen Samsung T3 2-Teranen USB 3 massamuisti.

Ei kovin yksinkertaista, ei kovin halpaa, 3 pöytää, 4 näyttöä, 4 piirtopöytää, 4 näppistä, mutta vain näin olen saanut itselleni mielenrauhan ja mahdollisimman yhteneväisen ja luotettavan toimintaympäristön itselleni kuvankäsittelyyn normaaliolosuhteissa. Ja ainoa mitä joudun kantamaan mukana on tuo läppäri ja pieni massamuisti.

20170228_0074_kotitoimisto

Ja käytännössä kaikki mitä tarvitsisin olisi tämä Wacomin Studio Mobile Pro.  Siinä on yhdessä paketissa tietokone, kuvankäsittelynäyttö ja piirtopöytä ominaisuudet. Ihan riittävän tehokas tietokone Photari/lightroom CC pyörii, wacom piirtonäyttö 16-tuumaa, AdobeRGB 90% väriavaruus, 6h akkukäyttö…

Ensivaikutelmat Wacomista kirjoitukseen pääset tästä.

Osa ihmisistä haluaa käsitellä kuvia myös matkoilla ja kesämökillä, tämä toimisi myös siellä. Ne paikat olen itselleni julistanut EDIT-vapaiksi vyöhykkeiksi.

20161208_1116_testi

Istuimme joulun alla Lujalan Samin kanssa saman pöydän ääreen ja viritimme Samin iPad PROn, minun Macini ja Wacomin uutuus laitteen vierekkäin. Testasimme laitteita niin kellottaen kuin myös miltä tuntuu periaatteella.

20161208_1108_testi

Sami ei innostunut Wacomista, painon ja nettiyhteyden puutteen vuoksi, minä taas en innostunut iPad Prosta koska siinä ei voi käyttää Lightroomin tai Photarin täysversioita.

20161208_1120_testi

Wacomissa on WIN 10 käyttis, i7 prossu, 16gb Ramia ja 512SSD. Minun vanha macci sisältää samat arvot, mutta toki ikää on reilut 5 vuotta . Photari cc käyntiin puhtaalta pöydältä ja sama kuva saman raskaan actionin kautta. Kello käy ja lopputuloksena Mac kellotti noin 30% nopeamman ajan. Tosin tämä ei kerro sitä etteikö Windows pohjainen Wacom olisi ihan riittävän nopea, mutta jotain hyvää macin käyttiksessä valokuvaajalle on tämänkin testin perusteella.

IMG_1813_porilainen_makingoff

Tekniikka vastaan luovuus.

Kamera ja kuvankäsittely on pala valokuvaajan työprosessia. Itse pidän tärkeänä sitä että tekniikka toimii ja kuvaaja voi luottaa laitteisiin taustalla. Tämä vapauttaa voimia luovuuteen, antaa aikaa keskittyä kuvan tekemiseen ja itse kuvaus hetkeen. Kuvassa rakennan super-kerros-Porilaista, joka nähtäneen palana mainoskampanjaa vielä tässä kuussa.

IMG_1920_kevatturkki

Parta poistui viime viikolla kesälookin tieltä… Mitään muuta muutosta en aikaan ole saanutkaan.

Lähden huomenna Amsterdamiin kuvaamaan tulppaaneja ja kannan isoa raskasta Nikon D5 kameraa mukana, käsittelen oikeat kuvat vasta kotiin tultuani vanhassa työpisteessäni vanhoilla laitteillani. Somekuvat otan puhelimella ja julkaisen heti hetkessä…

Työnkulkuni iso osa  ei vaan helpolla muutu, oma tapani on yhä tehdä asioita  raskaamman kautta jo olemassa olevalla tutulla kalustolla. Koska kuvani pääkäyttökohde on muuta kuin instagram-tili, kuvien julkaisullakaan ei ole kiire. Näillä mennään niin kaupallissa- kuin taidetuotannoissa.

Mutta mutta…

Wacomin Mobile Studio Pro on mielenkiintoinen tuote, pelkään jo sitä päivää, jolloin joudun demolaitteestani luopumaan. 4k ruudun kanssa surffailu ja netflix leffat ovat olleet kivoja.

Lisäksi hiljan vähän vahingossa pääsi talouteen pujahtamaan uusi kevyt pieni halpa kamera, Olympus Pen E-PL7 ja se vasta onkin mainio lelu. Olympuksen hypetys ei ole ollut aivan turhaa, mutta Olympuksesta lisää jossain tulevaisuuden blogissa, jos sen joskus käsiini vielä saan. Hävisi nimittäin tyttärien käyttöön valoa nopeammin…

 

Hyvää kesän odotusta, Seilo

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *