Bali, Indonesian turistisin saari

Huhtikuu on Suomessa rämmitty läpi, satoi rakeita, satoi vettä, tuuli ja oli keskimäärin kokoajan helvetin kylmä. Yhden pitkähkön kuumetaudinkin ehdin läpikäydä. Kuvausduunia tuli tehtyä kivasti, mutta kun uusia Nikonin tai Canonin uutuusrunkoja ei saapunut testiin toiveista huolimatta, niin aktiivisuus uusiin blogikirjoituksiin jäi aiottua vähemmälle. Vappu ja toukokuu saapui salakavalasti yllättäen aurinkoisena ja lämpimänä, sen innoittamana palaan vielä Indonesian lämpöä muistelemaan.

untitled-28

Katsaus Baliin, Indonesian turistisimpaan saareen. Maassa maan tavalla joten saaressa saaren tavalla. En kiellä etteikö Balilla olisi vielä löytämättömiä eksoottisia paikkoja, mutta helpointa Balilla on nauttia turisteille tarjolla olevista palveluista ja jo varmasti hienoista löydetyistä kohteista. Sieltä löytyy oikeastaan jokaiselle varmasti jotain. Alla muutamia melko helposti saavutettavia ja omasta mielestäni nautinnollisia kohteita Balilta.

Bali-1

Tegalalangin riisiviljelmät. Pieni ja intiimi, mutta superhieno visuaalisesti. Vain noin 30 min ajomatka Ubudista. Ajomatkalla  löytyy myös iso käsityöläiskeskittymä, joissa voi pysähtyä ostoksille, sieltä löytyy kaikkea kodin sisustukseen liittyvää.

Bali-2

Jatiluwih Rice Terace, Unescon maailmaperintö suojelukohde. Ehdottomasti näkemisen arvoinen ja hyvin graafisen visuaalisesti kiehtova vihreä maisema. Kauneutta ja arkipäivän hyödykettä samassa pakkauksessa. Tyypilliseen Indonesialaiseen tapaan taustalla kohoaa jylhä tulivuori kraatereineen. Jos ja kun tänne on päässyt, niin ainakin yksi rinteillä sijatsevista temppelistä on myös lähes pakollinen. Meidän valinta oli islamimaisen maan hindulaisessa saaressa temppeli Pura Luhur Batukaru.

untitled-18

Sharongit, laina sellaiset, olivat pakolliset mm täällä. Perverssiä tai ei minusta tuollainen ”hame” tuntui varsin mukavalta, joten yksi löysi tiensä itselleni niiden harvalukuisten matkamuistojen joukkoon. Suomen ensi-esiintymistä tässä asussa odotellaan kyllä vielä Aurajoen rannoilla.

Bali-16 Bali-15

Bali-6

Pura Luhur Batukaru on alunperin 1000-luvulla perustettu hindutemppeli Mounth Batukarun, Balin toiseksi korkeimman vuoren rinteellä, aikojen havina näkyi kaikkialla. 1600-luvulla paikkaa oli valitettavasti rajusti tuhottu, mutta onneksi uudelleen rakennettu 1960-luvulla. Keskellä ”viidakkoa”, noin 1 km korkeudessa viilentävän vuoristoilman lisäksi kevyt iltapäivän sade antoi kuvauksille oman tunnelmansa ja vähensi kanssaturistit lähes nollaan. Aivan mahtava rauhaisa paikka ja hetki.

Bali-8 Bali-7 Bali-11

 

Helppojen kohteiden listaukseen selvennyksenä pitää totuuden nimissä lisätä myös Balilla tie infran kehittymättömyys. Tiet ovat kapeita, mutkaisia, mäkisiä, huonossa kunnossa, korjaukset yllättäviä. Lisäksi skoottereita yms liikennettä riittää eli aikaa kuluu siirtymissä ja laadukas nelivetoauto hyvine jousineen ei välttämättä ole turha valinta autoa valitessa. Matkamme Ubudista yllämainittuihin kohteisiin vaati pitkän päivän ja antoi vain kohtullisen lyhyet pysähdykset kohteissa. Näin jälkeenpäin ajatellen yöpyminen määräpäässä antaisi varmasti vielä lisää tunnelmia ja mukavuutta.

Bali-10 Bali-9

Paluumatkalle ehdimme onneksi vielä käydä tutustassa ja maistelemassa mm. kuuluisaa kissanpaska luvak-kahvia, punaista inkivääri-teetä ja kookoskaakao-juomaa tarjoavaan kohteeseen ennen paluuta omaan ”basecampiin”.

untitled-17

Basecamppinä Balilla toimi Ubud, se on ”Eat Pray Love” -leffan jälkeen viimeistään lyönyt itsensä läpi Yogan ja monien muiden post hippien eli hipstereiden pyhiinvaelluskohde. Ubudissa majoitusta ja kaikkea mahdollista turistien kaipaamaa palvelua ja ajanvietettä on tarjolla riittämiin. Yksi klassikoita majoittajissa on KupuKupuBarong Spa&Villas Ayung jokiuoman trooppisessa rinteessä. Lóccitane spa ja hotellin pitkä historia antavat hyvän pohjan. Meidän River Front Pool Villa no 34 oli mahtava. ”Omien kokemuksieni mukaan tämä on hotellin parhas huone”, ainakin näin hotellin johtaja Alex meille tapaamisessa muisti kertoa.

Bali-12

Bali-14 Bali-13

Villan yksityinen tunnelma on laadukas, ilman näköesteitä tai aitoja mukaanlukien infinity-pool. Tummat trooppiset puupinnat korkeine harjakattoineen, superiso sänky kauniisti laskeutuvineen moskiittoverkkoineen antavat loistavat puitteet viettää aikaa ja nauttia elämästä. Villan kruunaa isot ikkunat, joista aukeaa vuorokaudenaikojen mukaan muuttuva maisema,  jossa joki vaeltaa laakson pohjalla, rinne pursuaa vihreää kasvilllisuutta ja aurinko ja pilvet tanssivat ylinnä.

untitled-20

untitled-21 untitled-19

Hotellin La view ravintola, sen ruoka ja viihdykkeet olivat ihan kivoja. Happy hourin ilmainen punaviini, sika vartaassa buffassa ja normi perinne tanssit antoivat kivan lisäpotkun iltoihin, mutta aidoimmat maut ja menot löytyivät näiltä osin muualta. Oman kiinnostuksen piireistä mm. ruokakurssi yksityiskodissa oli hieno ja edullinen kokemus.

untitled-23

untitled-24 untitled-26 untitled-27

Raaka-aineita, perusmausteet, misaus, valmiit itsetehdyt balilaiset ruuat… ja tietenkin itsetehtyjen ruokien maistelu. Siinä onnistuneen kokkauskurssin ainekset. Illan päätteksi saimme mukaan nipun reseptejä, näistä blogaan varmasti myöhemmin kunhan kesä etenee. Ainakin satay-kastike, oma suosikkini pitää tehdä nyt kotona. Ruokalaji jota testasin muutenkin koko matkan ajan, aina kun se listalta löytyi. Toinen illan isännistä oli ollut pari kertaa Helsingissä työskennellessään Royal Caribbean varustamon cruise laivoilla kokkina. Maailma on nykisin niin pieni.

untitled-22

 

Balin Ubud oli tälläkertaa matkan viimeinen etappi. Näistä tunnelmista uuden matkan suunnittelua kohti.

 

 

Bali-4

Maagiset hetket, kokemukset ja onnellisuus. Indonesia täytti nämä kaikki odotukset.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *